Автор: INREKOM

Компаративна анализа на понудата на цените за роаминг

Република Македонија има склучено договор за регулирани цени во роаминг со Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, а кон договорот се приклучени и останатите две држави од т.н. Западен Балкан: Албанија и Косово. Согласно договорот, постепено ќе се намалуваат цените, а откако ќе се укине роамингот помеѓу земјите од Балканската шесторка, истиот ќе биде […]

Анализа на состојбата на странските телевизии и нивните локализирани верзии

Со цел да се испита јавното мнение кај македонската публика, Институтот за развој на електронските комуникации ИНРЕКОМ Скопје, спроведе интернет анкета (Computer Assisted Web Interview). Главната цел на оваа анализа е да се покаже кои од најгледаните и најприсутни странски транснационални телевизии кај нашите оператори, се локализирани односно преведени на македонски јазик. Споредбено, исто така, […]

Коментар на извештајот од ЕК за напредокот на Р.С. Македонија за 2019 година

Институтот за развој на електронски комуникации ИНРЕКОМ Скопје ги сумира деловите од Извештајот на ЕК кои се однесуваат на инфоматичкото општество, електронските комуникации, медиумите и слободата на говор. ЕК, како и другите домашни субјекти кои се засегнати конкренто за поглавјето 10, како што се АВМУ, АЕК, медиумските здруженија и синдикати, испорачува одредени барања со цел […]

Изборната кампања во електронските медиуми

Иако со најмал број гласови од сите Претседатели, Стево Пендаровски сепак победи нешто околу 60 илјади разлика пред професорката Гордана Силјановска Давкова. Овие избори беа вторите избори за Претседател со најниска излезност, со 46,7%, веднаш после тие од 2009та со само 42,6%. Победата му ја донесоа општините каде што мнозинско население е од албанската етничка […]