read more

Анализа на програмската шема на националните телевизии – октомври 2019

Институтот за развој на електронски комуникации ИНРЕКОМ Скопје во месец октомври изврши кратка анализа на програмските шеми на националните телевизии за новата телевизиска сезона 2019/2020. Со оваа анализа ИНРЕКОМ нема за цел мешање во уредувачките политики на каналите, туку предочување на гледачите што ги очекува во новата сезона и што телевизиите нудат како новитети. На […]

read more

Што ни донесе ребрендот на Вип оператор во А1 Телеком?

Откако операторите Vip, One и Blizoo пред три години се соединија, а веќе во 2017 Телеком Австрија стана целосен сопственик на новиот оператор: one.Vip, оваа година операторот се преименуваше. Па така, операторот one.Vip на почетокот на месец септември „еволуираше“ во А1 Телеком. Групацијата го претстави новиот бренд со ново име, новзаштитен знак,интернет страница, мобилна апликација,како […]

read more

АНАЛИЗА: Кабелските и сателитски телевизии во Македонија (не) ќе успеат

Последните десетина години се намножија телевизиите кои својата програма ја емитуваат преку мрежа која користи неограничен ресурс, кабел или сателит или емитување преку ДВБ-Т мрежата на локално, односно регионално ниво. Периодот кој измина голем број на телевизии беа отворени, а потоа и набрзо затворени во Македонија. Се чини дека за дел од нив рентабилноста и […]